Zahradní slavnost

                Polovině června vládlo proměnlivé počasí.  Jak bude v pátek 17. června 2016 odpoledne, na to by se mohly uzavírat sázky. Po dopoledním poměrně silném větru se na odpoledne vybrala obloha, vítr se ztišil, bylo příjemně. A tak pořadatelé i účastníci školní zahradní slavnosti měli radost. Ano, ZŠ a MŠ Nedvědice připravila pro rodiče a děti netradiční akci, očekávání všech bylo veliké. Jaké to bude? Kdo přijde? Jak budou návštěvníci reagovat na nabídnutý program?
Pozvánka na slavnost slibovala sportovní i vědomostní aktivity, vystoupení Freedom Art, fotokoutek a hudbu. Za nabídkou se ovšem skrývalo více konkrétního. Návštěvníci přecházeli od stanoviště k stanovišti, v plánku si mohli najít a vybrat si podle názvu třeba Piccasův kouzelný hrneček, cik cak, kvíz o nedvědické škole, postavit si svůj dům, někdo se mohl stát číšníkem za pár minut, zkusit si, jak se řeže ruční pilou, nebo se mohl přesvědčit o tom, že poprvé v Nedvědici je věž z Pisy. Stanovišť bylo ovšem víc, kdo byl unaven, mohl se příjemně občerstvit a pokračovat pak třeba do mateřské školy, na školní hřiště nebo znovu naslouchat hudební produkci pana Miroslava Břenka.
Blížil se pomalu večer, na některá místa areálu školy stále ještě dopadaly sluneční paprsky, bylo příjemně. Návštěvníci zahradní slavnosti se pomalu rozcházeli k domovům, každý si odnášel svoje dojmy. Také jsem si cestou domů promítal svoje dojmy, je jich celá řada a všechny příjemně laděné. A když jsem vybíral dojem nejsilnější, dospěl jsem k závěru, že nejvíce na mě působilo to společenství rodičů a dětí, to, jak rodič a dítě společně řešili úkoly, překonávali překážky, těšili se z toho, co pořadatelé nabízeli. Jak už to při takových akcích bývá, pořadatelé i účastníci si mohou děkovat vzájemně, protože jen všichni společně si mohou takové odpoledne příjemně užít. Těšme se, že se v Nedvědici zase nějaká taková příležitost najde a že to bude zase fajn.
Petr Vejrosta

Foto ze slavnosti

 

Leave a Reply