Jídlo

Lidé se často baví o jídle. Jídlo ze školní jídelny je pak obvyklým tématem hlavně nás žáků. Denně řešíme, co je na oběd a jestli nám to bude chutnat. Každému totiž chutná něco jiného. To je přirozené. Proto je však také velmi těžké uvařit tak, aby byli všichni spokojení. Podle našeho názoru to vlastně ani nejde. Proto jsme byly velmi zvědavé na výsledky dalšího experimentu.

Stejně jako v minulém školním roce se i letos zástupci školního parlamentu zúčastnili neobvyklé akce ve školní jídelně. Dvojice žáků z 5. až 9. ročníku sledovaly a zapisovaly, kolik dětí si dané jídlo vezme a kolik jich ho zase vrátí. Záznamy jsme poté vyhodnotily. A jak to celé dopadlo? Oba dva sledované dny u žáků – jak z prvního, tak i druhého stupně – „nebodovala“ polévka. Vdolky, které paní kuchařky usmažily 2. listopadu, chutnaly o poznání více než mexická specialita z 23. listopadu.

A i když chápeme, že každý má rád něco jiného, přimlouvaly bychom se určitě za to, aby všichni polévku alespoň ochutnali a nezavrhovali ji předem – třeba kvůli neobvyklé barvě. Zároveň – když jsme viděly – kolik jídla se vrací, doporučujeme zvážit, jak velkou porci si každý strávník vezme.

Lenka Hájková, Klára Plevová