Geologická exkurze na Babí lom – 26. 9. 2019

Čtvrteční zářijové ráno jsme uskutečnili exkurzi na Babí lom s devátým ročníkem v rámci předmětu přírodopis, kde se zabýváme neživou přírodou.

            Cesta vlakem do České ubíhala rychle, již před osmou hodinou ranní jsme byli v Lelekovicích, odkud jsme se výšlapem vydali přímo na rozhledu Babí lom. Cestou na samotný vrchol převážně dubovým lesem jsme míjeli a překračovali cíl naší exkurze. Byla to hornina s názvem slepenec prvohorního stáří. Z rozhledny jsme měli nádherný výhled. Počasí nám přálo a viditelnost byla dokonalá. Nejen Brno, Kuřim či Vranov s poutním kostelem, ale pohled na jadernou elektrárnu Dukovany (přímá vzdálenost 40 km!) toho byly důkazem. Viděli jsme ale také masiv Sýkoře s věží, tišnovskou rozhlednu Klucanina, na druhé straně Kojál, nad Brnem Hády, pod námi obec Podlesí. Žákům jsme zde mohli vysvětlit, proč jsme cestou míjeli červenou zeminu, co je mrazové zvětrávání, z jakého důvodu leží město Kuřim v depresi a kde se nacházela továrna na zbraně za druhé světové války a bydlení pro dělníky.

            Děkujeme žákům devátého ročníku za zdařilou terénní výuku. Proč učitelé děkují žákům? V tomto případě jednoznačně za jejich přístup k programu exkurze, plnění stanovených úkolů a vzorné chování.

                                                                      Ladislava Kobzová a Petr Vejrosta