SLOHOVÉ STŘÍPKY Z PÁTÉ TŘÍDY

Uhádnete hádanky od Elišky Balášové, Tomáše Bučka, Kryštofa Nečesánka, Tomáše Hovorky, Viktora Němce, Karolíny Vašíkové, Daniela Musila a Adriany Víchové?    

I když to tak nevypadá, jsem savec. Mojí jedinou a nejoblíbenější potravou je hmyz, a čím je hlučnější, tím je pro mě snazší potravou. Mám výborný sluch a na zemi mě nikdy neuvidíš. Pokud ano, je to pro mě velmi těžká situace, i proto spím jinak než ty. A navíc jsem
ve vyjmenovaných slovech.

                                                                                                         (netopýr)

Tato věc se často používá při online hovorech. Já mám doma Behringer C-1U, to je pro ty,
co se vyznají. V naší třídě jej používal téměř každý při online výuce. Nahráváme s ním zvuk.  

 (mikrofon)

Předmět vyrobený z látky (většinou). Má různý tvar, velikost i barvu. Patří mezi módní doplňky a používají jej malí i velcí. Je to velký pomocník a dokáže odnosit několik kilogramů.    

                    (taška)   

Patřím do rodiny elektroniky. Mnoho lidí mě má doma. Skládám se z menší obrazovky
a tlačítek s čísly. Lidé mě nejčastěji používají, když chtějí vypočítat nějaký těžký příklad.

             (kalkulačka)

Připomíná velkou krabici nebo skříň z kovu a plastu. Když otevřete její dvířka, objeví se spousta poliček s potravinami. Je tam docela zima. Úplně nahoře je menší oddělená krabice,
ve které mrzne. Nejčastěji stojí v kuchyni. Otevíráme ji každý den několikrát.    

 (lednice)

Mám čtyři nohy, můžu být různých barev a velikostí. Žiji s člověkem v domácnosti. Mám mokrý a studený čumáček. Rád si hraji a chodím na procházky. Jsem nejlepší přítel člověka. Kdo jsem?             

           (pes)

Vždy je vyšší než dům. Většinou je z bílých cihel nebo omítnutý, případně i z kovu. Díky němu odchází kouř z kamen a kamna lépe táhnou. Musí se pravidelně čistit a udržovat v pořádku, aby nevznikl požár a neudusili jsme se. To každý rok kontroluje kominík.           

  (komín)

Mám různé barvy. Jsem na psaní. Když spadnu na zem, tak se rozlomím. A také se moc ráda rozmazávám a nemám ráda houbu a hadřík. 

       (křída) 

A taková je moje vesnice, městečko, kde žiji.

Černvír je malá vesnička, ve které žije přibližně 150 obyvatel. Máme tu nejstarší dřevěný most a protéká tudy řeka Svratka. Byl tu i obchod, ale ten zrušili. Jak už jsem psala, Černvír je malá obec, tudíž se zde všichni znají. Protože nás dětí je tu málo, chodím za kamarády do Nedvědice. Někdy jezdím vlakem z Černvíra, někdy autobusem. Lidé tu chovají dobytek. Někdy večer se nese celou vesnicí štěkot psů. A to je pro nás nejhorší. Každé léto můžete u nás navštívit Fantasy muzeum.                                                                                                               

   E. Bednářová

Chlébské je malá vesnička. Na Chlébském jsem moc ráda. Auta tu ani nejezdí. Kvetou zde bledule. Protože v naší vesničce žije málo lidiček, skoro všichni se známe. Byl zde obchod
i škola, ve které se už ale dávno nevyučuje. Mám zde rodinu, kamarády a své království.      

      M. Hubková   

Nedvědice je moje rodné městečko. Nedvědice má kouzelný a překrásný hrad, který se jmenuje Pernštejn. Cestou na náš hrad potkáte spoustu barevných květin, a dokonce i dlouhou zelenou skluzavku. Nedvědicí projíždějí vlaky a moc se mi líbí opravená hasičská budova. Do našeho malého městečka také zavítalo v minulých časech baroko, proto nezapomeňte navštívit kostel sv. Kunhuty. Před školou se vlní rybník, kde se můžou chytat ryby. Nedvědice se mi moc líbí, protože jsou tu báječné procházky a našla jsem zde spoustu báječných kamarádů.   

    T. Řepová

Jak by asi vypadalo setkání oblíbených postav z pohádek, knih, seriálů? Jaký nový a zajímavý příběh by se udál? Jaké by bylo jejich překvapivé setkání?

Jednoho dne maminka upekla čokoládovou buchtu a poslala Karkulku, aby ji odnesla babičce Ježibabové. Karkulce se nechtělo jít samotné, a tak poprosila svého kamaráda krále Jelimána, aby šel s ní. S Jelimánem si vždy užije spoustu legrace. Tentokrát to vzali zkratkou přes les. Jelimán trhal maliny a borůvky. A přitom si pozpěvoval svoji oblíbenou píseň Já tak rád trsám, trsám. Karkulka i lesní zvířátka se k němu hned přidaly. Když došli na mýtinu, kde stála babiččina chaloupka, nemohli se vynadívat. Chaloupka byla celá z perníku. ,,To teda koukám,“ řekl Jelimán, ,,babička má novou fasádu!“ Karkulku to také překvapilo, avšak nedala na sobě nic znát a společně s Jelimánem se pustila do sladkého perníku. Vtom se za rohem chaloupky objevili Jeníček a Mařenka. Popadli Jelimána a šup s ním do klece. „Pomóóóc!“ volal Jelimán. Jeho jekot probudil babičku Ježibabovou, která ho bez váhání osvobodila. Koštětem zahnala Jeníčka s Mařenkou a všichni si společně pochutnali na maminčině čokobuchtě.  

J. Zemanová

V USA ve Springfieldu se zrovna odehrával fotbalový zápas mezi kluby FC Barcelona a Real Madrid, když vtom neukázněný fanoušek Bart Simpson zapálil v hledišti světlici, kterou chtěl hodit na hřiště. Jenže světlice mu z ruky vyklouzla a místo na hřiště ji hodil mezi nic netušící diváky. Během chvilky začalo hořet a diváci propukli v paniku. Naštěstí byl mezi diváky pan Úžasňák a jeho syn Dash, kterým se podařilo požár uhasit a tím zachránit fanoušky, hráče
i stadion. Za odměnu nejlepší hráči obou týmů, Ronaldo a Messi, darovali zachráncům VIP vstupenky na další zápasy. Bart Simpson  dostal za trest úklid celého fotbalového stadionu.      

M. Veselý

V hodině vlastivědy jsme se přidali k našim ,,brusičům jazyka“ a vytvářeli jsme nová slova. Víš, co znamená tloukotyč, pusonosokrytka, sešitopokládač, slimožrout, bílosněholyžka, rovnočarkreslič, nohochodošlapník, smažapiš?

Tady je správné řešení: kladivo, rouška, lavice, slimák, sníh, pravítko, bota, tabule.

Další slohové střípky si můžete přečíst v naší třídě.

Také jsme se pokusili tančit barokní tanec, psát husím brkem a upekli jsme si sladkost,
která byla oblíbená na dvoře Marie Terezie.

                               žáci V. třídy a E. Nedomová