Mezinárodní projekt Záložka do knihy spojuje školy

Po předchozí velmi dobré zkušenosti jsme se i v tomto školním roce zapojili do mezinárodního česko-slovenského projektu Záložka do knihy spojuje školy, který spolupořádají Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Tématem letošního ročníku bylo: Inspirující svět pohádek, básní a příběhů.

Po odeslání přihlášky do projektu nám byla přidělena slovenská partnerské škola. Tentokrát základní a mateřská škola z obce Brezovica na severu Slovenska. Do projektu se přihlásili žáci 4. až 9. ročníku.

Naši školu reprezentovali žáci 3., 5. a 7. ročníku. Protože slovenských dětí bylo nakonec víc, než jsme původně předpokládali a určitě jsme chtěli záložkou obdarovat každého, přispěchali nám na pomoc i osmáci. Vyrábění záložek jsme si opravdu moc užili. Dětem se při tvoření vybavovaly vzpomínky na pohádky a příběhy z „dětství“ a vzájemně jsem si některé vyprávěli. Nebo jsme naopak objevovali něco nového. Obojí bylo velmi inspirativní.

Hotové záložky jsme zabalili, odeslali na Slovensko a těšili se na zásilku od dětí z Brezovice. A že jsme se měli na co těšit. Přišla nám spousta krásných záložek. Na každé záložce je uvedena oblíbena kniha jejího autora, takže kromě úžasných záložek máme i spoustu tipů na osvědčené knihy pro děti.

Na závěr můžeme tedy napsat, že jsme moc rádi, že jsme se projektu zúčastnili, opět nezklamal. Spolupráce se slovenskou školou byla výborná. Už teď se těšíme na další ročník.

Iva Lukasová