O jarních prázdninách jsme využily možnosti, kterou nám nabídla Skutečně zdravá škola, a uspořádaly jsme v naší škole praktický seminář Zdravé svačinky. Vše probíhalo pod perfektním vedením usměvavé a příjemné paní Mgr. Andrey Hruškové, která je regionální koordinátorkou pro Jihomoravský kraj. Přizvaly jsme k nám i paní kuchařky ze ZŠ a MŠ Doubravník a ZŠ a MŠ Rožná.
Veškeré suroviny, které jsme používaly, byly v bio kvalitě. Pracovaly jsme se zdravými potravinami, jako jsou ovesné vločky, jáhly, pohanka, mandlové lupínky, kokos, umeocet, sojová omáčka TAMARI nebo SHOYU, uzený TEMPEH nebo TOFU a lahůdkové droždí. Vše se sladilo medem, ovocnou šťávou nebo třtinovým cukrem.
Nejdříve nás paní Hrušková seznámila s potravinami, které bude používat, a pak se s chutí dala do díla. Jedna ze svačinek byl Ovocný crumble s tvarohem a zakysanou smetanou. Tato svačinka chutnala opravdu všem. Na pečicí papír rozprostřete jablka na kostičky smíchaná se skořicí, můžete přidat i jiné ovoce. My jsme přidaly mraženou lesní směs. Na tento ovocný základ dáte drobenku z másla, cukru a ovesných vloček a upečete dorůžova. Pak tuto směs ovoce s drobenkou kladete lžící na tvaroh promíchaný se zakysanou smetanou, který jste si připravili do misek. Další svačinkou může být mrkev nebo červená řepa s jablky, pudink s jáhlami, jablečný pudink, jáhlové kuličky, jáhlovo-luštěninová pomazánka s česnekem adt. Co nás hodně překvapilo, byl krém z červené čočky se zeleninou. Stačí červená čočka, osmažená cibulka a umeocet, vše dáte do misek a jíte hranolkem mrkve nebo kedlubny. Bylo to opravdu výborné a už se těšíme, že tento krém bude v našem jídelníčku. Já si tuto svačinku připravím určitě i doma. Opravdu to nemělo chybu. Ale abych zase tak moc nechválila, škvarková pomazánka z pohanky mě moc nenadchla. Myslím si, že tato pomazánka je pro ty, kteří jsou na pohanku zvyklí a chtějí ji jíst. Dále si myslím, že nebudeme používat ani TEMPEH, ani TOFU. Luštěniny podáváme se zeleninovým salátem, a pokud se nám podaří, aby si na tuto novou kombinaci děti zvykly, budeme rády. Dospělí si zvykat moc nechtějí. Zkrátka hledají párek za každou cenu, ale ten už v naší školní jídelně nenabízíme.
Hodnotím tento seminář kladně, určitě nám hodně pomohl a je pravda, že děti, ale i my dospělí, nemusíme snídat a svačit jen rohlík a chleba. Máme i jiné možnosti. Ale vše s mírou a od každého trochu. Jak říkám, je potřeba používat zdravý rozum vždy a všude.
Soňa Packová
vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Nedvědice