Návštěva rybářského areálu (SALMOFARM) aneb NENÍ RYBA JAKO RYBA

13. září si prvňáčci připravili místo aktovek batohy se svačinou a vyšli vstříc velkému dobrodružství. Celé dopoledne strávili v rybářském areálu (bývalé koupaliště v Nedvědici). Tam je přivítal pan Martin Vejrosta a poskytl základní informace o chovu ryb. Seznámil je s druhy ryb žijících v rybnících a všichni se přesunuli k rybníku CHYŤ A PUSŤ, kde žáci nejdříve nakrmili pečivem kapry, candáty, líny a další obyvatele rybníka. Žákům pak bylo umožněno tyto sladkovodní ryby lovit. Petříkovi se podařilo ulovit dva kapry, Honzíkovi jednoho. Měli možnost spatřit ryby zblízka, dokonce se mohli dotknout i rybí kůže a zjistit tak teplotu jejich těla, hladkost či hrubost rybích šupin a nahlédnout i do tlamiček kaprům. Vyzkoušeli si i nához, dávat návnadu na háček a pokusili se vytáhnout ryby pomocí podběráku.

Už ví, co je prut, vlasec, naviják, z čeho se dělá návnada na zdejší ryby. A abychom nezapomněli – součástí povinné výbavy každého rybáře by měla být i trpělivost a úcta k přírodě.

Dopoledne rychle uběhlo, i přes mlhavé počasí se nám v krásném areálu velice líbilo a děkuji panu spolumajiteli Ing. Ondřeji Homolkovi, který nám umožnil jeho návštěvu.

Leona Vejrostová, tř. uč. 1. ročníku