Listopad a předvánoční čas u čtvrťáků

V naší akční třídě se pořád něco děje! Nejsou to zdaleka jen nové vědomosti, které nabýváme z výuky, ale jsou to také akce mimo školu, které formují náš kolektiv a učí nás, jak prospěšné a smysluplné je, pracovat ve skupině, vzájemně si pomíhat. Proto rádi trávíme čas spolu i mimo školní lavice a nejinak tomu bylo i v měsíci listopad a prosinec.

Nejdříve jsme společně se třetí a pátou třídou zavítali 8. 11. do brněnského Planetária na program s názvem Robinsonka. Dívka jménem Sára nám ukázala, že člověk se nemá vzdávat a snažit se vždy vyřešit situace, do kterých nás život zavede.

Svatý Martin k nám přijel o den dříve – projektový den, ve kterém jsme si s ním zkusili psát husím brkem, vypočítat jeho záludné příklady, shlédnout video z jeho života, dojít si po jeho stopách pro sladkou odměnu do Kavárny Na cestě a rozdělit se s kačenami na rybníce o potravu, stejně tak jako se Martin rozdělil o svůj plášť se žebrákem, to bylo prostě krásně strávené dopoledne.

Ani ne za týden, 16.11. jsme se účastnili projektového dne, který probíhal na celé škole. Téma „Místo, kde žijeme“ jsme propojili s výukou vlastivědy. Ptáte se, jak to jde? No to si přizvete předsedkyni místního svazu invalidů, paní Věru Kostkovou, která pochází ze Vsetína, o kterém jsme mluvili v souvilosti s národopisnými oblastmi v rámci učiva Vlastivědy. S ní pak ve středu zaděláte koláče, které ve čtvrtek upečete. Do toho si ještě zopakujete vědomosti o naší obci s obrázkovým kvízem a testem. Bylo to fakt bezvadné a sladké! Ještě jednou paní Kostkové děkujeme!

Prosinec byl ještě nabitější…Adventní trhy (2.12), na které jsme nacvičili vystoupení- dramatizaci písně Jaromíra Nohavici Grónská písnička a anglické koledy Decorate the Chritmas tree – se vyvedly. Děkujeme všem, kteří navzdory počasí přišli podpořit náš výsledek. Snad se všem líbil, když se zapojili všichni žáci naší třídy 🙂

Hned druhý den, 3. 12., se někteří zúčastnili další akce v adventním čase – Rozsvěcení vánočního stromu. Zpívali jsme modení verze anglických koled a spolu s pastušky se “prošli“ do Betléma a zpět při zpěvu tradičních českých koled. Vystoupení se více než povedlo, o čemž svědčí potlesk zúčastněných nedvědických občanů.

5.12. nás navštívili čerti, samozřejmě v doprovadu andělů a hlavně Mikuláše. No, museli jsme se letos vykoupit trochu více, přece jen občas ještě máme v tom chování mezery…snad to příští rok bude v tomto směru lepší.

Čekání na prázdniny jsme si ještě zpříjemnili 15. 12. skvělým výletem do Žďáru nad Sázavou do Muzea nové generace s programem Z čeho se skládají moje Vánoce? Dozvěděli jsme se, jak probíhal tento svátek u Slovanů, jak jej slavíme dnes, které zvyky a tradice se postupně k Vánocům připojovaly a také jsme si vyrobili vánoční přáníčka v zámecké dílničce. Cesta vlakem byla sama o sobě také skvělá. Prostě bezvadný den! A to jsme jej ještě zakončili Vánočními dílničkami u nás, v nedvědiceké škole!

Co nás asi čeká v novém roce 2024? Vzhůru do dalších dobrodružtví!

Žáci a pedagogové 4. třídy