Den stromů – 9. třída

Projektový Den stromů strávili žáci devátého ročníku sázením dubu zimního na rozcestí „U Obrázku“.  Když jsme se ráno vypravili od školy, byla poměrně zima, výhled na hrad Pernštejn a Nedvědici nám trošku překazila mlha, zato cestou zpátky jsme si rozhled na okolní přírodu mohli užít naplno. Během ranního výšlapu jsme se zastavili u Lípy svobody, kde nám pan učitel Vejrosta pověděl několik zajímavostí spjatých s výsadbou památných lip na území Nedvědice. Cestou po Kamenici jsme poznávali stromy, jejich plody a listy spadené na cestě.

Při zpětném hodnocení této podzimní akce se většina deváťáků shodla, jak těžkou prací pro ně byla výsadba nových stromů. Zapamatovali si také, že není příliš dobře placená, a tak by se raději ve svém budoucím životě živili jinak. Věřím však, že jim později dojde, jak hezké akce se mohli zúčastnit. Čas ukáže kolik z 204 stromků, které společnými silami zasadili, vyroste. Jsem přesvědčená, že až budou dospělí, udělá jim radost pohled na vzrostlý les a budou si moci hrdě říct: „Tyto stromy jsem pomáhal sázet já.“

Na tomto místě bych ráda poděkovala panu učiteli Petru Vejrostovi a paní asistentce Tereze Švecové za pomoc a především zaměstnancům Lesů ČR za příležitost podílet se na obnově lesů v našem okolí.

Eva Zemanová

Názory žáků

Den stromů byl dobrý, bavilo mě to. Nejlepší byla asi spolupráce všech a cesta.

Michal Buček

O projektovém dni jsme šli sázet stromy s lesníky na Sejřek. Počasí bylo ideální, takže jsme se nemuseli obávat deště. Bylo to super, měli jsme možnost spolupracovat více se svými spolužáky a zažít hromadu zábavy s lidmi, se kterými se obvykle tolik nebavíme.

Michaela Rovenská

Cesta nahoru se mně nelíbila, ale ani cesta dolů, jelikož to klouzalo a byla zima. Kamarádky mi vypily minerálku.

Gabriela Vránková

Nejhorší byla to, že jsem byla ve skupině s Dominikem a ten kopec. Ráno byla zima, mrzly mi prsty. Líbilo se mi, jak jsme nakonec opékaly párky (snědla jsem tři) i výr, kterého jeden z lesníků na závěr přivezl.

Valérie Štarhová

Nejvíc se mi líbila cesta dolů.

Ondřej Tomášek

Líbilo se mi sázení stromů, i když to bylo náročné, bavilo mě to. Cesta dolů byla taky super. Nelíbilo se mi, jak lesníci mluvili o nějakých věcech a pořád nám nadávali, co děláme špatně. Ranní cesta nahoru byla nepříjemná, protože byla zima.

Patrik Pokorný

Líbilo se mi, když jsem sázela stromy s Anet. Když jsem byla ve skupině s Radimem, nic nedělal, ani když jsem ho poprosila, aby přinesl hlínu. Stál a opíral se o motyku, nedokázal ani vykopat díru na strom. Nikdy bych nechtěla sázet stromky, je za to malá výplata.

Adéla Jamborová

Den stromů mě moc nebavil. Byla zima a lesníci mi byli nepříjemní. Cesta zpátky byla zábavná, protože jsme si z toho udělali vlastní procházku.

Petr Holánek

Byla strašná zima, nadávali mi všichni a chlapi byli protivní. Nebavilo mě to a ještě mě zdržoval Ondřej a nadával mi. Až když jsem byla ve skupině s Áďou, tak to bylo zábavné a šlo nám to. Společně jsme stihly zasadit asi 10 stromků.

Aneta Nováková

Bylo to fajn, aspoň mám nové zkušenosti a vím, co nedělat. Buřty byly v pohodě i to, že jsme zasadili 204 stromků. Nelíbilo se mi, že byla zima.

Dominik Fertig

Bylo to super, pořád nechápu, že se nám podařilo zasadit 204 stromků.

Sára Musilová

Nelíbilo se mi to, nemám rád lesáky. Jsou nepříjemní a byla to hrozná nuda.

Jan Humpola

Nejhorší projektový den, kde jsem kdy byl. Byla to neplacená brigáda s nepříjemnýma lidma. Radši bych byl ve škole. Příště na takový výlet nejdu, stálo to za nic.

Jakub Svoboda

Když jsme šli ráno, byla strašná zima a mlha. Později vylezlo slunce a bylo příjemně. Líbilo se mi, že jsme (celá třída) spolupracovali. A překvapilo mě a zároveň i potěšilo, že jsme zasadili 204 stromů.

Julie Pospíšilová

Ráno byla děsná zima a mlha, ale pak už vylezlo slunce a bylo teplo. Líbilo se mi, že jsme se bavili celá třída dohromady jak holky, tak i kluci. Zasadili jsme celkem 204 stromů.

Stela Ševčíková

Bylo to docela dobrý, ale štvali mě lesníci a líbil se mi výr. Zasadili jsme 204 stromů.

Nikol Havlíčková

Ze začátku mi vadili lesníci, ale ke konci už byli v pohodě. Líbil se mi výr.

Klára Kubánková

Zasadili jsme 204 stromů, viděli jsme výra, opekli si párek a šli domů.

Dominik Kožnar

Na projektovém dnu se mi nejvíc líbilo, že jsem mohl déle spát a nemusel jsem ráno spěchat do školy. Dobře jsem se prošel (před a po sázení stromků).

Matěj Beránek

Docela dobrý den, ale vadili mi ti lesníci.

Ondřej Crhák

Bylo zajímavé naučit se zasadit nové stromky v krásné přírodě. Ráda trávím čas venku. Jen ráno mi byla trošku zima.

Yuliana Kutnyk