Poznávací a edukační výlety žáků 2. stupně

Čtvrtek 9. 2. 2023 strávili žáci 2. stupně mimo školní lavice. Šesťáci a sedmáci navštívili společně dvě výstavy v brněnském pavilonu Anthropos. Ve stálé expozici O původu člověka a vzniku kultury si s průvodcem zopakovali a prohloubili znalosti o vývoji člověka. Druhá výstava s názvem Nejstarší šperky a ozdoby těla seznámila žáky s celou řadou vzácných archeologických nálezů.

Žáci 8. ročníku se vydali naplňovat cíle ŠVP na Střední průmyslovou školu Sokolská do Brna. Tam je čekaly dva workshopy, kde si mohli vyzkoušet něco z mechatroniky a ponořit se do virtuální reality. Šlo však i o to, aby se porozhlédli po oblíbené brněnské střední škole. Alespoň některým to může ulehčit rozhodování o volbě dalšího studia.

Deváťáci prožili čtvrteční mrazivý den na Zámku Žďár nad Sázavou, kam společně vyrazili s cílem dozvědět se o událostech 17. listopadu 1989. Během edukačního programu s názvem Novinářem za sametové revoluce byli žáci nejprve seznámeni s událostmi, které tomuto významnému datu předcházely. Velmi zajímavě a srozumitelně zpracovaná časová osa a prezentace dobových fotografií umožnily žákům téma ještě více pochopit. Po úvodním vyprávění se z žáků stali novinoví reportéři. Jejich úkolem bylo vytvořit titulní stranu novin naplněnou událostmi roku 1989. Práce ve skupinách šla některým velmi dobře. Za pomoci starých fotografií, novinových a časopiseckých výstřižků tvořili vlastní novinové články. Neopomenuli ani rubriky, jako jsou domácí a zahraniční události, sport, kultura, móda či humor. Snad jim tento zážitkový program pomohl získat nové znalosti, jež budou moci využít při dalším studiu.

učitelé 2. stupně