Třeťaci v prvním čtvrtletí

Za první tři měsíce jsme podnikli mnoho zajímavého.

ZÁŘÍ

  1. Netradiční dny na základní škole – paní vychovatelky z družiny vymyslely netradiční dny – celoroční aktivity, kterých se budeme účastnit i my. Netradiční den netradičních brýlí byl prvním z nich. Někdo si brýle donesl, někdo si je vyrobil. Bylo to veselé dopoledne s legračním doplňkem.
  • Spolupráce s CENTREM EDEN – z Edenu nás poprosili, jestli bychom jim nevytvořili nějaké výrobky z brambor. Poslední týden v září si žáci donesli brambory, dostali nějaký přírodní materiál a s chutí se pustili do tvoření. Jejich fantazie byla neskutečná a vymysleli spoustu krásných věcí.
  • Projektový den – VYCHÁZKA ZA HISTORIÍ – Vycházku za historií jsme se rozhodli podniknout do sousední obce Černvír. Trasa vedla pod horou kolem řeky Svratky. Zde byly zastávky s plněním úkolů. V obci Černvír si žáci poslechli něco málo z historie obce, navštívili kostel Nanebevzetí Panny Marie, který patří mezi nejpozoruhodnější stavební památky v České republice i díky gotickým nástěnným malbám a prohlédli si lípy u kostela, kterým je skoro 400 let. Už málokdo ví, že v blízkosti kostela kdysi stál hrad, ale bohužel je o něm minimum písemných zpráv. Uprostřed obce jsme si prohlédli pomník obětem válek a zamířili k dřevěnému mostu. Černvírský most přes řeku Svratku je nejstarším dosud stojícím krytým dřevěným mostem na Moravě. Jeho konstrukce je z jedlového dřeva (až na několik dubových sloupů). Zde byl další úkol: zjistit délku mostu. Někteří svým odhadem byli velmi blízko. Měří totiž 32 metrů. I s malým počtem žáků jsme si den užili a krásné podzimní počasí nás mile překvapilo.         

 ŘÍJEN

  1. Netradiční den oranžový – dalším dnem byl v říjnu den ORANŽOVÝ. Každý žák   nakonec něco oranžového měl, někteří soutěží, kolik oranžových věcí si donesou. Opět jsme prožili jedno veselé dopoledne.
  • Malí badatelé – pokračujeme i v tomto školním roce = oživení prvouky o jednoduché pokusy, které      si žáci mohou vyzkoušet i doma. Vždy si řekneme, co k pokusu potřebujeme, co sledujeme,   většinu pokusů si ve škole i vyzkouší. Prvním pokusem byl pokus KOUZELNÁ SLUPKA (do misky s vodou ponoříme dva citrony – jeden oloupaný, druhý i se slupkou = neoloupaný citron plave na hladině, protože slupka má mnoho malých pórů, které obsahují vzduch a tyto bubliny nadnášejí citron).

3.  Tvoření s paní Havířovou – podzimní tvoření v květinářství, práce s přírodním materiálem, výtvor podle vlastní fantazie. Tentokrát měli žáci vydlabat dýni a dozdobit uvnitř přírodním materiálem. Pracovali s chutí a zaujetím a konečný výsledek byl moc pěkný. Děkuji paní Havířové za poskytnutý přírodní materiál a za pozvání.

  • Zapojení do 14. ročníku mezinárodního projektu – ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJUJE ŠKOLY 2023 – tento projekt koordinuje Národný inštitút vzdelávania a mládeže a jehož je Knihovna Jiřího Mahena v Brně spolupořadatelem. Cílem česko-slovenského projektu je navázání kontaktů mezi českými a slovenskými školami a podpora čtení prostřednictvím výměny záložek do knih. Žáci vytvořili krásné záložky na téma Inspirující svět pohádek, básní a příběhů. Toto téma bylo dané.
  • Halloween – ačkoliv je Halloween americký svátek, tak už i u nás nabývá velké oblibě. Proto jsme si i my ve škole udělali menší párty. Žáci si mohli donést kostýmy, ve kterých se předvedli. Ozdobili jsme si velkou dýni a vyrobili strašidla, měli jsme i diskotéku. Brzy ráno jsme chtěli vyrazit okolo rybníka na obchůzku a s sebou mít krásné lucerničky, které nám udělala paní Pešová s manželem. Bohužel špatné počasí nám obchůzku zatím překazilo. Tímto manželům moc děkuji.

LISTOPAD

  1. Netradiční den čepic a klobouků – dalším netradičním dnem byl den s pokrývkou hlavy. Někteří žáci vymysleli zajímavé pokrývky. Fantazie pracovala na plno. Den jsme si užili a už se těšíme na prosinec, kdy bude barevný žlutý den.
  • Planetárium v Brně – pořad Robinsonka 2D – prožili jsme spolu s hlavní hrdinkou Sárou a jejími průvodci jedinečné dobrodružství na staré měsíční základně u Hadleyho brázdy, kde před více než sto roky přistála výprava Apollo 15. Nebojácná Sára je vlastně takový vesmírný Robinson Crusoe. Spadla na Měsíc a musí počkat, až si pro ni přiletí záchranná kosmická loď. Součástí představení byla i stručná procházka Sluneční soustavou, prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí.
  • Malí badatelé – prvním pokusem byly CHYTRÉ ŠIŠKY (ponořili jsme šišky do vody, po několika hodinách se šupiny zavřou, když šiška uschne, šupiny se znovu pozvolna otevřou – příroda si chrání tímto způsobem svá semínka před vlhkostí a deštěm, aby nevypadla). Druhým pokusem byl SCVRKLÝ VZDUCH (do dvou plastových lahví se nalila teplá voda asi do výšky pěti centimetrů, lahve se uzavřely, jedna se dala do mrazáku, druhá se ponořila do studené vody – lahev se smrští a uprostřed zkroutí, v lahvi zpomalí částice vzduchu svůj pohyb a začnou se smršťovat, to samé se stalo po vyndání lahve z mrazáku).
  • Projektový den – Místo, kde žijeme – viděli jsme poutavé video, kde za pomocí dronu byla vidět Nedvědice a okolí z ptačí perspektivy. Potom žáci putovali po městysu a poznávali důležitá místa (budovy, pomníky, sochy). Orientovali se podle světových stran, hledali místa z videa = komín, splav, Pernštejn, nádraží. Ve třídě používali tablety a v nich vyhledávali informace. Na základě získaných údajů byl vytvořen plakát = města a vesnice v okolí, myšlenková mapa s vybranými budovami Nedvědice, fotky z vycházky a ze třídy.